Φ.Ω.Π.ΔΩ.--TIMBRADO ESPAÑOL EL GRAN TENOR--Η ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ -->>


Translate

Search Box (αναζήτηση)

Φίλοι ωδικών πτηνών Δωδεκανήσου





Για αρχάριους. 5 Ερωτήσεις που χρειάζονται απάντηση πριν να αρχίσουμε την αναπαραγωγή.

Για αρχάριους. 5 Ερωτήσεις που χρειάζονται απάντηση πριν να αρχίσουμε την αναπαραγωγή.
1. Τι θα κάνουμε τους νεοσσούς πού θα βγουν;
Οι πιο πιθανές λύσεις είναι να δώσουμε τα μικρά καναρινάκια σε κάποιους φίλους η σε κάποιο μαγαζί με κατοικίδια που όμως θα πρέπει να έχουμε συνεννοηθεί από πριν εάν υπάρχει ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι θα γεννηθούν και αρσενικά αλλά και θηλυκά καναρίνια. Από ένα ζευγάρι καναρίνια μπορεί να προκύψουν από 1 έως 5 ή και περισσότερα καναρινάκια τη φορά. Στην περίοδο αναπαραγωγής μπορούμε να έχουμε περίπου 3 γέννες.
2.Ποια ράτσα καναρινιών θα ζευγαρώσουμε;
Τα καναρίνια που θα ζευγαρώσουμε θα πρέπει να είναι της ίδιας ράτσας και όχι συγγενής. Αυτό θα σας βοηθήσει και στην διάθεση των νεοσσών αλλά και θα ελαχιστοποιήσει αποκαρδιωτικά αποτελέσματα όπως θνησιμότητα, παραμορφωμένοι νεοσσοί κτλ. Τα πουλιά που θα ζευγαρώσουμε καλό θα είναι να τα έχουμε τουλάχιστον από το Νοέμβρη και να είναι νέα πουλιά (1-3 χρονών) με σωστή μορφολογία για την ράτσα τους. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως δεν υπάρχει λόγος να ζευγαρώσουμε ένα αδύνατο ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο μη σωστό καναρίνι.
3.Θα έχουμε τον αναγκαίο χρόνο και χώρο για να τα φροντίσουμε κατά την περίοδο αναπαραγωγής;
Η περίοδος αναπαραγωγής εάν το ζευγάρι βρίσκετε σε κλειστό χώρο μπορεί να ξεκινήσει και από Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Αυτό συνήθως συμβαίνει με εκτροφείς που θέλουν τα καναρίνια όσον το δυνατό πιο έτοιμα για τους διαγωνισμούς που ξεκινούν τον Νοέμβρη ή νωρίτερα για πώληση. Σε αντίθετη περίπτωση ο Μάρτιος είναι καλός μήνας για να ξεκινήσουν τα πουλιά. Ο χρόνος που θα ξεκινήσουμε το ζευγάρωμα είναι πολύ σημαντικός για να ελέγχουμε το πόσες φορές θα γεννήσουν τα πουλιά. Για να κρατήσουμε μια κανάρα υγιείς δεν θα πρέπει να κάνει παραπάνω από 3 γέννες το χρόνο. Μέσα στον Ιούνιο που αρχίζουν οι πολλές ζέστες καλό θα είναι να έχουμε χωρίσει τα ζευγάρια. Η ολοκλήρωση ενός κύκλου γέννας θα πάρει περίπου 50 ημέρες, δηλαδή από την στιγμή που θα βάλουμε το ζευγάρι μαζί μέχρι τη στιγμή που οι νεοσσοί θα βρίσκονται σε δικά τους κλουβιά. Για 2 γέννες θα χρειαστούν περίπου 80 ημέρες και για 3 γέννες 115 με 130 ημέρες (η διαφορά στις μέρες εξηγείται παρακάτω). Τις περισσότερες μέρες της αναπαραγωγής τα καναρίνια θα χρειαστούν καθημερινή φροντίδα ιδιαίτερα όταν εμφανιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχάσετε να προβλέψετε κλουβιά για τους νεοσσούς τους οποίους θα μπορείτε να τους φροντίσετε περίπου σαν ενήλικα καναρινιά μετά τις 40 ημέρες ζωής τους
4.Σε ποιο μέρος και σε τι κλουβί θα ζευγαρώσουν τα καναρίνια;
Ένα από τα κλουβιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορείτε εύκολα να ζευγαρώσετε σε αυτό τα καναρίνια είναι διαστάσεων περίπου 70 χ 30 χ 40 εκ., με αφαιρούμενο χώρισμα. Η ζευγαρώστρα (το κλουβί ζευγαρώματος) θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο ύψος σε μέρος ήσυχο μη προσβάσιμο από παιδιά, αρπακτικά, τρωκτικά κτλ, να μην τη χτυπάει ο ήλιος και να μην έχει ρεύματα αέρα. Δεν θα πρέπει να μετακινείτε παρά μόνο για καθαρισμό. Εάν αλλάξουμε το μέρος που βρίσκετε η φωλιά η κανάρα μπορεί να την παρατήσει γιατί αναγνωρίζει τη φωλιά της από το όλο περιβάλλον και τη θέση της σε αυτό.
5.Σύντομη περιγραφή αναπαραγωγής. Διατροφή, προετοιμασία και κατάληξη.
Για την διατροφή, τη προετοιμασία, την κατάληξη αλλά και περισσότερη περιγραφή της αναπαραγωγής διαβάστε την επόμενη ενότητα. Στη συγκεκριμένη ζευγαρώστρα που περιγράψαμε παραπάνω τοποθετούμε το χώρισμα και από την μια μεριά τον αρσενικό και από την άλλη το θηλυκό καναρινί. Πριν τα αφήσουμε μαζί θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα καναρίνια είναι έτοιμα για ζευγάρωμα και ότι ταιριάζουν. Ο αρσενικός είναι έτοιμος εφόσον κελαηδήσει προς τη θηλύκια. Το θηλυκό θα αρχίσει να κουβαλάει το νήμα που της έχουμε βάλει για να φτιάξει φωλιά και ανταποκρίνεται στο κελάηδισμα του αρσενικού σκύβοντας και κουνώντας τα φτερά της. ʼλλη ένδειξη είναι ο πρησμένος φαλλός των πουλιών. Μόλις δούμε τέτοιες κινήσεις και αφού έχουμε αφήσει με το χώρισμα τα πουλιά τουλάχιστον για μια μέρα αφαιρούμαι το χώρισμα και τοποθετούμε την φωλιά. Λίγο κυνήγι τις θηλυκιάς από τον αρσενικό δεν είναι κακό όμως αν όλοι μέρα ακούμε τσακωμούς και δούμε πούπουλα στο κλουβί τότε σημαίνει είτε ότι τα πουλιά δεν είναι έτοιμα η ότι δεν ταιριάζουν. Βάζουμε ξανά το χώρισμα και προσπαθούμε ξανά μετά από λίγες μέρες. Εάν τα πουλιά είναι έτοιμα και ταιριάζουν σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα δούμε το πρώτο αυγό και μετά 14 ημέρες κλώσημα θα δούμε και τον πρώτο νεοσσό.
Εάν δεν σκοπεύουμε σε δεύτερη γέννα τότε θα πρέπει να πάρουμε τον αρσενικό από την ζευγαρώστρα όταν οι νεοσσοί είναι περίπου 12 μερών. Μετά τη 17 μέρα των νεοσσών, ή αν παρατηρήσουμε τη θηλυκιά να μαδάει κάποιο από τους νεοσσούς, τότε βάζουμε το χώρισμα αφήνοντας τους νεοσσούς από τη μεριά με τη φωλιά και τη θηλυκιά στην άλλη ώστε να τα ταΐζει μέσα από το χώρισμα (Αυτή η κίνηση δεν είναι αναγκαία παρά μόνο για να αποφύγουμε τυχόν μάδημα των νεοσσών λόγο διάθεσης των γονιών τους για καινούρια γέννα). Υπάρχει περίπτωση η θηλυκιά να γεννήσει ξανά και χωρίς τον αρσενικό. Μόλις δούμε κάποιο αυγό στο πάτο του κλουβιού βάζουμε μια έτοιμη φωλιά (βάζουμε εμείς το νήμα στη φωλιά) στη μεριά της θηλυκιάς και την αφήνουμε να γεννήσει τα αυγά. Η θηλυκιά θα κλωσάει τα άσπορα αυγά και σύγχρονος θα ταΐζει τα μικρά. Μόλις τα μικρά είναι 25 με 30 μερών μπορούν να τραφούν μόνα τους και τα βάζουμε σε άλλο κλουβί. Εφόσον η θηλυκιά είχε γεννήσει και κλωσάει την αφήνουμε να κλωσάει για 15 ημέρες συνολικά μήπως γλιτώσουμε από άλλη γέννα.
Στην περίπτωση που θέλουμε και άλλη γέννα. Όταν οι νεοσσοί είναι 14-16 ημερών βάζουμε δεύτερη φωλιά στη ζευγαρωστρα έτσι ώστε να μπορούμε να χωρίσουμε της δυο φωλιές με το χώρισμα. Μετά τη 17 μέρα των νεοσσών, ή αν παρατηρήσουμε τη θηλυκά να μαδάει κάποιο από τους νεοσσούς τότε βάζουμε το χώρισμα αφήνοντας τους νεοσσούς από τη μεριά με τη πρώτη φωλιά και τη θηλύκια με τον αρσενικό στην πλευρά με την δεύτερη φωλιά. όταν οι νεοσσοί είναι 25-30 ημερών τους μεταφέρουμε σε άλλο κλουβί.
Προετοιμασία Αναπαραγωγής
Φως, θερμοκρασία καλή υγεία και διατροφή θα προετοιμάσουν τα πουλιά. Το φως και η θερμοκρασία θα έρθουν μόνα τους περίπου το Μάρτιο. Εκτός βέβαια εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τον κύκλο των πουλιών που σημαίνει λάμπες ακτινοβολίας ήλιου και ιδικό χώρο κλιματιζόμενο με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία.
Για την υγιεινή των πουλιών:
Δυο μήνες πριν το ζευγάρωμα προληπτική αποπαρασίτωση από εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα. Υπάρχουν δυο τύποι εσωτερικής αποπαρασίτωσης που θα πρέπει να γίνουν και οι δύο, αυτή που περιλαμβάνει τα κοκκίδια διάρκειας 3-5 ημερών και η γενική διάρκειας 1 ημέρας. Μερικοί εκτροφείς δίνουν και προληπτική γενική αντιβίωση άλλοι πάλη όχι. Την εβδομάδα μετά την αποπαρασίτωση δίνουμε κάποια βιταμίνη του συμπλέγματος Β και κάποιο προβιοτικό και επαναλαμβάνουμε για 1-3 μέρες μετά 10 ημέρες. Λίγο πριν βάλουμε τα ζευγάρια μαζί (2-3 ημέρες) κόβουμε τυχόν μεγάλα νύχια, μακριά φτερα του φαλού και ρίχνουμε σπρέι η πούδρα για εξωτερικά παράσιτα.
Για την διατροφή:
Ένα με δύο μήνες πριν θα βρείτε στο εμπόριο τα αποκαλούμενα ενισχυμένα σπόρια, αγοράζοντας μια καλή μάρκα, αναμιγνύουμε 1/3 με την συνηθισμένοι τροφή που χρησιμοποιούμε. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε νίζερ (μια κοφτή κουταλιά σούπας ανά κιλό σπόρων).Ταΐστε επίσης 2-3 φορές την εβδομάδα φρούτα (μήλο, πορτοκάλι, πεπόνι, σταφύλια ) και πράσινα (αγγούρι ,καρότο ,σπανάκι και βλαστάρια σπόρων). Αυγό 1-2 φορές την εβδομάδα ½ κουταλάκι ανά πουλί. Αυγό τροφή εμπορίου με βιταμίνες και μέλι όπως και άμμο εμπορίου για καναρίνια με ιχνοστοιχεία και μέταλλα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα συνεχώς σε αυγό θήκες.
Δύο με τρις εβδομάδες πριν το ζευγάρωμα τροφή για κελάδημα και σπόρο παπαρούνας 1-2 φορές την εβδομάδα σε πολύ μικρές ποσότητες. Ταΐζοντας με τέτοιες τροφές δίνει στα πουλιά τις απαραίτητες βιταμίνες αλλά ταυτόχρονος εξομοιώνει, φυσικές συνθήκες, εποχής αναπαραγωγής όπου η τροφή είναι άφθονη.
Παρακολουθήστε το βάρος του πουλιού και μειώστε τις τροφές αναλόγως. Τα πάχος στα καναρίνια επηρεάζει την γονιμότητα.
Εάν παρόλα αυτά χρειαζόμαστε κάποιο δυνατότερο μέσο για να έρθουν τα πουλιά σε κατάσταση αναπαραγωγής αντικαθιστούμε την τροφή κελαηδήματος με Λάδι σπόρου σιταριού ή άλλα προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α,D και E που είναι ιδανικό μέσο προετοιμασίας και μπορεί να προστεθεί στα σπόρια ή το νερό. Όταν αρχίσει η αναπαραγωγή είναι σημαντικό να σταματήσουμε το λάδι σπόρου σιταριού αλλιώς η κανάρες θα γεννάνε αυγά συνέχεια.

κόκαλο σουπιάς πρέπει να υπάρχει πάντα στο κλουβί

1 Εβδομάδα πριν την αναπαραγωγή
Αυξήστε λίγο τις τροφές και δώστε λίγο βιταμίνη Ε ή λάδι σπόρου σιταριού.

Αρσενικό κανάρι, φαλλός είναι κάθετος στο σώμα και πρησμένο σε περίοδο αναπαραγωγής Θηλυκό κανάρι ο φαλλός συνεχίζει παράλληλα στο κορμό του πουλιού. Επίσης πρήζεται σε περίοδο αναπαραγωγής

Τα πουλιά τα ζευγαρώνουμε μόνο όταν είναι έτοιμα. Βάζουμε τις κανάρες σε ζευγαρώστρες όταν αρχίζουν να κουβαλάνε χαρτάκια ή ίνες για το χτίσιμο τις φωλιάς. Όταν τα αρσενικά κελαηδάνε και χορεύουν μπροστά στα θηλυκά είναι έτοιμα για το ζευγάρωμα. Μια δυο μέρες πριν οι κανάρες γεννήσουν τα αυγά πίνουν πολύ περισσότερο νερό.
Αρχή Γέννας(4 � 5ημέρες)
Η αυγό τροφή πρέπει να μειωθεί. Ταΐστε τρίμα σταριού (τροφή φωλιάς δείτε ημέρα 4 νεοσσών) για αποφυγή αυγών με λεπτό τσόφλι.

Στο 4ο ή στο τελευταίο αυγό αφαιρέστε την αυγό τροφή και σταματήστε το αυγό και όλες τις τροφές εκτός τα σπόρια. Δώστε φρούτο και πρασινάδα 1 φορά την εβδομάδα για τις δυο επόμενες εβδομάδες.
Κλώσημα (14 ημέρες)
Οι ημέρες κλωσήματος μετράνε από τη στιγμή που η κανάρα αρχίζει να κάθετε επίμονα στη φωλιά και όχι από την ημέρα γέννησης του αυγού. Στη φύση τα κανάρια αρχίζουν να κλωσάνε μόνο αφού γεννήσουν και το τελευταίο αυγό. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι νεοσσοί θα εκκολαφθούν περίπου την ίδια ώρα, έχοντας ίσες ευκαιρίες για επιβίωση. Στα κλουβιά οι περισσότερες κανάρες κλωσάνε από το πρώτο αυγό έτσι υπάρχει περίπτωση οι μικρότεροι νεοσσοί να καταπλακωθούν από τα μεγαλύτερα αλλά και να μην ταΐζονται αρκετά. Μερικοί γονείς φαίνεται όμως τα καταφέρουν.
Εάν όχι (μόνο ένας νεοσσός επιβιώνει) τότε στη δεύτερη γέννα όταν η κανάρα γεννάει κάποιο αυγό το μεταφέρουμε χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι από τη φωλιά σε μια γεμάτη σπόρια ταΐστρα. Η ταΐστρα με τα αυγά διατηρείτε καλύτερα στους 25-βαθμούς και τα αυγά θα πρέπει να περιστρέφονται μισή στροφή κάθε μέρα. Τα αυγά, τα αντικαθιστούμε στη φωλιά με ψεύτικα του εμπορίου. Όταν και το 3ο η 4ο αυγό γεννηθεί, επιστρέφουμε τα αληθινά αυγά στη φωλιά και αφαιρούμε τα πλαστικά. Το τελευταίο αυγό, αναγνωρίζετε συνήθως από το χρώμα του το οποίο είναι ποιο έντονα μπλε.


Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αποσπώμενες φωλιές και αυτό έτσι ώστε οι αλλαγές των αυγών να γίνονται μακριά από την κανάρα. Η κανάρα δεν ξεχωρίζει τα αυγά και αν δεν δει παρέμβαση στη φωλιά, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει το κλώσημα και θα δείχνει χαρά όταν επιστρέφουμε τη φωλιά. Μετά την 5η- 7η ημέρα κλωσήματος, με ένα φακό "στυλό" ακουμπάμε προσεκτικά το αυγό και βλέπουμε εάν το αυγό είναι γονιμοποιημένο. Τα γονιμοποιημένα αυγά μετά την 5η μέρα πέρνουν ένα πορτοκαλί χρώμα, αργότερα διακρίνονται και κάποιες φλέβες. Εάν όχι αφαιρούμαι τα αυγά για να δώσουμε ευκαιρία στα κανάρια να ξανά ζευγαρώσουν. Στο εμπόριο θα βρείτε τροφή βασισμένη στο τρήμα σταριού που συνήθως ονομάζεται nestling food (τροφή φωλιάς) για νεοσσούς, Μετά την 12η ημέρα κλωσήματος βάλτε μια αυγοθήκη με την τροφή φωλιάς επίσης είναι καλό η κανάρα να κάνει μπάνιο γιατί η υγρασία βοηθάει τα αυγά να εκκολαφτούν. Καλό είναι η γέννες για κάθε κανάρα να περιοριστούν σε δυο με τρεις φορές το χρόνο ανάλογα με τα πουλιά που βγάζουν ανά γέννα. Περισσότερες γέννες εξαντλούν τα πουλιά και μειώνεται η γόνιμη ζωή των πουλιών. Μια προσεγμένη κανάρα μπορεί να δώσει και 6 - 7 χρόνια γονιμότητας.
Όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί


Ημέρα 1
Όταν βγουν οι νεοσσοί ταΐστε μικρή ποσότητα πράσινα, όχι κρύα.. Η τροφή φωλιάς υπάρχει μόνιμα διαθέσιμη, επίσης μπορούμε να προσθέσουμε λίγο στάρι στα σπόρια που ταΐζουμε. Οι περισσότερες αυγό τροφές του εμπορίου αλλά και το αυγό δεν προτείνονται για τις πρώτες μέρες των νεοσσών.
Ημέρα 4
Η αυγό τροφή μπορεί να μένη μόνιμα στο κλουβί (περίπου κάθε 3-5 ημέρες το αλλάζουμε) μέχρι να μεγαλώσουν οι νεοσσοί σαν συμπληρωματικό ή " αντικατάσταση" του φρέσκου αυγού.. Επίσης ταΐζουμε 1 με 2 φορές την ημέρα αυγό βρασμένο, βράστε το καλά 12 με 14 λεπτά για να μην μεταφερθούν αρρώστιες. Η φρέσκια τροφή χαλάει γρήγορα και κυρίως το καλοκαίρι, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα μετά 2 ώρες. Το βρασμένο αυγό διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2-4 μέρες. Τα ανοιγμένα αυγά σε ένα τάπερ με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για να μαζεύει την υγρασία. Προσοχή μην δίνεται κρύα τροφή στους νεοσσούς.
Δώστε επίσης πρασινάδα (καθαρισμένο λεπτό κομμένο αγγούρι με λίγο καρότο ίσως και σπανάκι). ʼλλα λαχανικά και πρασινάδες όπως μαρούλι μπορούν να δοθούν αλλά κάποιες φορές είναι επικίνδυνα όποτε αποφεύγονται. Η ποσότητα πρασινάδας και φρούτων είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται γιατί μπορεί να φέρει διάρροια στα πουλιά, ένα κουταλάκι του γλυκού μια φορά τη μέρα είναι αρκετό (μπορούμε να αυξήσουμε τη ποσότητα αν μεγαλώσουν οι νεοσσοί και είναι πολλοί ). Εάν τα περιττώματα των πουλιών γίνουν υγρά σταματάμε αμέσως να δίνουμε πρασινάδα και μόλις επανέλθουν στο κανονικό δίνουμε μειωμένη ποσότητα. Σημειώστε ότι η κανάρα μια με δυο μέρες πριν και μετά τη γέννα των αυγών έχει αρκετά υγρά στα περιττώματα.
Η τροφή φωλιάς είναι αρκετά παχυντικό και θα πρέπει η ποσότητα να ελέγχεται κοιτάζοντας το βάρος των πουλιών. Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά μπορεί κάποιο από τα πουλιά να έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτή τη τροφή επομένως θα πρέπει να την ελαττώσουμε ή και να την σταματάμε για κάποιες μέρες.
Ημέρα 6-8
Τα μωρά ανοίγουν τα μάτια. Στις τροφές μπορούν να προστεθούν: Φρούτο, 1 κουταλάκι 1-2 φορές την εβδομάδα, καθαρισμένο λεπτό κομμένο μήλο και πεπόνι ίσως και λίγο σταφύλι. Μουλιασμένο κανναβούρι και βλαστάρια σπόρων. Για να φτιάξουμε βλαστάρια σπόρων υπάρχουν ιδικά βαζάκια στο εμπόριο με οδηγίες για την σωστή παραγωγή τους. Πάντως το μυστικό είναι ίδιο με το μούλιασμα, δηλαδή το συχνό ξέπλυμα αλλά και η σωστή στιγμή που θα τα ταΐσουμε πριν βρομίσουν.
Εάν θέλετε φορέστε δακτυλίδια στους νεοσσούς. Κοιτάξτε τα αν έχουν μείνει στη θέση τους την επόμενη ημέρα


Για να προμηθευτείτε γνήσια δαχτυλίδια όπου αναγράφεται ο κωδικός πουλιού αλλά και ο κωδικός παραγωγού θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ορνιθολογικό σύλλογο. Η ημέρα τοποθέτησης εξαρτάτε από την ανάπτυξη του μωρού. Επίσης καλό θα είναι πριν τα τοποθετήσετε να έχετε προμηθευτεί και το ειδικό ψαλίδι αφαίρεσης τους για τυχόν τραυματισμούς.
Ημέρα 15-21
Οι νεοσσοί έχουν φτερά και η κανάρα δεν κάθετε στη φωλιά το βράδυ. Δώστε τους κανναβούρι, γογγυλι , ελαιοκραμβη. Η κανάρα ίσως θέλει να φτιάξει δεύτερη φωλιά. Βοηθήστε την βάζοντας μια έτοιμη φωλιά.
Ημέρα 18-24
Αν θέλουμε δεύτερη φωλιά επιστρέφουμε το αρσενικό καναρίνι (εάν τον έχουμε απομακρύνει. Ο αρσενικός μπορεί να απομακρυνθεί από τη ζευγαρωστρα μετά τη γέννα του 4 αυγού). Οι νεοσσοί έχουν τώρα όλα τα φτερά και βγαίνουν από τη φωλιά. Η γονείς σταματάνε να ταΐζουν τους νεοσσούς που αρχίζουν να τρώνε μόνα τους.
Ημέρα 25-30
Μεταφέρουμε τα μικρά σε δικά τους κλουβιά ή σε μεγαλύτερο κλουβί εξάσκησης. Ταΐστε τα μικρά με αυγό, αυγό τροφή, τροφή φωλιάς, πρασινάδα, φρούτα ή ακόμα άλλες μαλακές τροφές, ακοσκίνιστο μπλουγούρι βρώμης , αρακά, πικράλιδα, σταρένιο ψωμί, τρίμα σταριού, σταρένια φλεικς, μαγειρεμένο ρύζι, γύρη μέλισσας, μουλιασμένο κανναβούρι και μήλο. Βάλτε μπανάκι στο κλουβί (με επίβλεψη). Αν τα μικρά κανάρια κάθονται φουσκωμένα η κλαίνε, σημαίνει ότι δεν τρώνε αρκετή τροφή. Επιστρέψτε τη κανάρα για μερικές μέρες. Η κανάρα επίσης μπορεί να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο κλουβί για εξάσκηση. Τα αρσενικά αρχίζουν να δοκιμάζουν της φωνές τους.
Ημέρα 30-
Τα αρσενικά μαθαίνουν να κελαηδάνε από τα μεγαλύτερα αρσενικά ή χρησιμοποιώντας κασέτες.